[...] „rakotwórczym aspartamie” czy „trującej żywności”. Glifosat w kaszy, czyli źródło wszystkich nowotworów? Jeden z Youtuberów (autorów filmów zamieszczanych w serwisie YouTube) słusznie zwrócił uwagę, iż naganne jest istnienie pozostałości Roundup’u w kaszy, np. gryczanej. Jednak wysunął tezę, iż to właśnie glifosat odpowiada za rzekomą [...]
[...] bliskiej obecności innych organizmów, bez niej bowiem nigdy nie bylibyśmy w stanie przetrwać. Co ciekawe, do życia niczym tlen i woda niezbędne są nam drobnoustroje, które zasiedlają nasze jelita. To jednak nie wszystko! Warto dodać, że istnieją dane naukowe, które sugerują, że ilościowy i jakościowy skład mikrobiomu jelitowego związany jest [...]
[...] nasilony stan zapalny z wszystkimi tego konsekwencjami. Badanie z Grecji Panagiotakos i in. wzięli pod lupę około 3000 dorosłych z Grecji. Wykazali, że nadmierny obwód w pasie (otłuszczenie trzewne, wisceralne) było najsilniej związane z występowaniem ogólnoustrojowego, przewlekłego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia (LGI). Niech każdy [...]
[...] W ciągu kilku godzin mogą zabić: insulina, DNP czy beta-mimetyki – po które często sięgają kulturyści – ale nie są to substancje z grupy SAA (niestety w popularnej prasie każdy człowiek wyposażony w wiatrówkę jest snajperem, a każdy groźny lek stosowany przez kulturystów „należy” do grupy SAA). Referencje: Marc J. Kaufman, Amy C. Janes,a [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
[...] 359 nmol/L. Co to znaczy? Im większe tętno, tym więcej mleczanów i tym więcej kortyzolu. Ale ... u zdrowego sportowca zwyżka ilości mleczanów i kortyzolu zanika w krótkim czasie po zakończeniu treningu. A więc kortyzol wcale nie doprowadza do znacznego rozpadu mięśni, bo nie ma czasu „rozwinąć skrzydeł”. Z tego samego powodu naukowcy [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
[...] tym zwiększają w pewnym stopniu ilość białka wiążącego IGF-1, co niweluje jego szkodliwość. Podobnie wygląda kwestia tłuszczy wielonienasyconych: mają duży wpływ na podniesienie stężenia IGF-1 i "ratuje" je fakt, iż jednocześnie podnoszą stężenie IGFBP-3. Najgorsze możliwe połączenie stanowią wysokoprzetworzone węglowodany o szybkiej kinetyce [...]
W badaniach naukowych często mylone są pojęcia. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej nie są jednolite, zasadniczo się od siebie różnią, a diabeł tkwi w szczegółach. Przykładowo powstawanie ciał ketonowych nie musi oznaczać patologii, a kwasica ketonowa jest zwykle związana z nieleczoną cukrzycą typu I. I o tym właśnie warto porozmawiać. Na [...]
[...] mechanizm pozyskiwania energii kosztem ustroju istnieje od tysięcy lat. Pozwalał on na reakcję walki lub ucieczki, aby poradzić sobie z nagłym zagrożeniem lub po odniesieniu urazu. W krwiobiegu jest bardzo mało glukozy, jej zasoby w wątrobie są ograniczone, a energia zgromadzona w postaci glikogenu mięśniowego służy, jako [...]
[...] że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! Przykładowy jadłospis 1800 kcal [...]
[...] makroskładników w diecie. Dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach pozwala mu na prawidłowe funkcjonowanie. Zbyt mała podaż protein w codziennym jadłospisie może natomiast przyczynić się do pogorszenia stanu poszczególnych narządów i układów, jak i całego ustroju. Dlaczego? Ponieważ poza tym, że białko pełni funkcję [...]
[...] dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla utrzymania równowagi płynów, zdrowia układu [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
Czy znacie powiedzenie, że mózg jest mięśniem, a mięsień nietrenowany zanika? Jest w tym sporo racji i nie chodzi tutaj jedynie o rozwiązywanie zagadek intelektualnych. Regularna aktywność fizyczna posiada nieskończoną ilość zalet. Nasze ciało poddane treningowi uruchamia wiele układów i narządów wewnętrznych w organizmie. Zazwyczaj, gdy zadamy [...]
[...] bo jest to kwestia niezwykle ważna. Niektórzy twierdzą nawet, że nie ma prostszego sposobu na sprawdzenie, co dzieje się z naszym organizmem, niż sprawdzenie tego, co z siebie wydalamy. Każdy z nas jest nieco inny, nieco inaczej funkcjonują nasze układy trawienne. Nie musisz więc koniecznie dążyć do idealnych wzorów stolca i częstotliwości [...]
[...] modulatory receptora androgenowego, których działanie ukierunkowane jest na różne właściwości w naszym ciele, w zależności od zastosowanego środka. Podsumowanie W dzisiejszych czasach mamy zauważalną tendencję do tego, aby kupić górę suplementów, nie patrząc na koszty, gdy czujemy, że coś jest nie tak i coś by nam się przydało, aby [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
[...] Wadą zegara biologicznego jest to, że łatwo może ulec zakłóceniom. Takim zakłóceniem jest choćby zmiana czasu, która jeszcze u nas funkcjonuje i która następuje jesienią. Wpływa ona nie tylko na zegar biologiczny, ale też na rytmy dobowe. Niektóre badania wykazują, że zakłócenia te mogą być jednym z czynników podwyższających ryzyko [...]